Zelfbeeld en Paniekstoornis

Het Zelfbeeld is essentieel bij meerdere emotionele stoornissen, waaronder een Paniekstoornis. Een paniekstoornis komt behoorlijk veel voor binnen de emotionele stoornissen en is in feite een symptoom van té hoog oplopende emoties. Vaak betreft het angst maar ook is verdriet meestal betrokken.

Hieronder wil ik in een filmpje uitleggen hoe dit Zelfbeeld een belangrijke rol speelt bij een paniekstoornis. Het is slechts een voorbeeld waarbij echt niet álle mogelijke gedachtengangen bij een paniekstoornis worden besproken. 

Maar het geeft wel een indruk hoe belangrijk het Zelfbeeld is bij het in stand houden van een paniekstoornis.

Mijn belangrijkste boodschap blijft dan ook: zónder een verandering in je Zelfbeeld gaat je paniekstoornis niet echt verminderd worden. Mogelijk is het wel zo dat een standaard cognitieve gedragstherapie-protocol je paniekstoornis vermindert, maar de kans is groot dat je paniekstoornis sneller terugkeert áls je je Zelfbeeld niet voldoende hebt veranderd.

Korte uitleg bij het filmpje

Het filmpje hieronder is 'nothing fancy'. Verwacht een saai filmpje qua vormgeving maar ik heb het vooral gemaakt voor de inhoud. 

De inhoud is vooral dat in de kern van je persoonlijkheid, je Zelfbeeld, vaak 1 of 2 zogenaamde zelfbeeldduiveltjes (technisch heten ze: negatieve kernovertuigingen) onbewust actief zijn. Bij een paniekstoornis is dat voornamelijk het idee dat jij in Gevaar bent, het zogenaamde In Gevaar-duiveltje.

Dit idee veroorzaakt automatisch (en onbewust) ook de zogenaamde Leefregels, regels van waaruit je denkt en vooral ook handelt. In het filmpje is dat bijvoorbeeld dat je bij verhoogde emoties en lichamelijke signalen direct gaat denken dat deze niet goed voor je zijn, zelfs gevaarlijk.

Vanuit deze leefregels gedraag je je dan natuurlijk zeer angstig en denk je dat je bijvoorbeeld gek wordt of dat je gaat flauwvallen of de controle helemaal kwijt raakt.

Daardoor blijft dat zelfbeeld-duiveltje natuurlijk gelijk krijgen: je bent in gevaar en tegelijkertijd ook geheel Machteloos.

Het filmpje legt ook uit wat je er qua behandeling aan moet doen: je Zelfbeeld-duiveltjes leren herkennen én ook aanvallen. Ook moet jij je Leefregels leren veranderen en natuurlijk ook je Gedrag. Als je dat durft of simpelweg gewoon gaat doen, dan zul je merken dat dat vrijwel altijd positieve gevolgen heeft.

Zie voor verdere uitleg over het Zelfbeeldmodel ook deze pagina over het Zelfbeeld.


Zelfbeeld_Paniekstoornis

Bovenstaand filmpje legt de rol van je Zelfbeeld uit bij een Paniekstoornis. Zowel een oorzaak, het onderhouden en de behandeling van een Paniekstoornis worden kort doorgenomen.


DISCLAIMER

I will not take any responsibility for how the information on this website will affect you. It always remains your responsibility to handle all information with care and in case of medical or mental problems you should ALWAYS consult a professional in your neighbourhood!

Ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor hoe de informatie op deze site u zal beïnvloeden. Het blijft altijd uw verantwoordelijkheid om al deze informatie zorgvuldig te bekijken. In het geval van lichamelijke en/of mentale problemen dient u ALTIJD een professional in uw directe omgeving te waarschuwen!