Zelfbeeld en Depressie

Het Zelfbeeld is essentieel bij meerdere emotionele stoornissen, waaronder een Depressie. Een depressie is één van de meest voorkomende emotionele stoornissen.

Hieronder wil ik in een filmpje uitleggen hoe dit Zelfbeeld een belangrijke rol speelt bij een depressie. Het is slechts een voorbeeld waarbij echt niet álle mogelijke gedachtengangen bij een depressie  worden besproken. 

Maar het geeft wel een indruk hoe belangrijk het Zelfbeeld is bij het in stand houden van een depressie.

Mijn belangrijkste boodschap blijft dan ook: zónder een verandering in je Zelfbeeld gaat je depressie niet echt verminderd worden. Mogelijk is het wel zo dat een standaard cognitieve gedragstherapie-protocol of medicatie je depressie vermindert, maar de kans is groot dat je depressie sneller terugkeert áls je je Zelfbeeld niet voldoende hebt veranderd.

Korte uitleg bij het filmpje

Het filmpje hieronder is 'nothing fancy'. Verwacht een saai filmpje qua vormgeving maar ik heb het vooral gemaakt voor de inhoud. 

De inhoud is vooral dat in de kern van je persoonlijkheid, je Zelfbeeld, vaak 1 of 2 zogenaamde zelfbeeldduiveltjes (technisch heten ze: negatieve kernovertuigingen) onbewust actief zijn. Bij een depressie is dat voornamelijk het idee dat jij Waardeloos bent.

Dit idee veroorzaakt automatisch (en onbewust) ook de zogenaamde Leefregels, regels van waaruit je denkt en vooral ook handelt. In het filmpje is dat bijvoorbeeld dat je bij tegenslagen in het leven denkt er niet meer tegenop te kunnen en de hoop op verbetering hebt verloren. 

Vanuit deze leefregels gedraag je je dan natuurlijk passief, maak je verkeerde keuzes en wordt je situatie meestal erger.

Daardoor blijft dat zelfbeeld-duiveltje natuurlijk gelijk krijgen: je bent waardeloos en tegelijkertijd kun je er ook niet meer tegenop (machteloos).

Het filmpje legt ook uit wat je er qua behandeling aan moet doen: je Zelfbeeld-duiveltjes leren herkennen én ook aanvallen. Ook moet jij je Leefregels leren veranderen en natuurlijk ook je Gedrag. Als je dat durft of simpelweg gewoon gaat doen, dan zul je merken dat dat vrijwel altijd positieve gevolgen heeft.

Zie voor verdere uitleg over het Zelfbeeldmodel ook deze pagina over het Zelfbeeld.


Zelfbeeld_Depressie

Bovenstaand filmpje legt de rol van je Zelfbeeld uit bij een Depressie. Zowel een oorzaak, het onderhouden en de behandeling van een Depressie worden kort doorgenomen.


DISCLAIMER

I will not take any responsibility for how the information on this website will affect you. It always remains your responsibility to handle all information with care and in case of medical or mental problems you should ALWAYS consult a professional in your neighbourhood!

Ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor hoe de informatie op deze site u zal beïnvloeden. Het blijft altijd uw verantwoordelijkheid om al deze informatie zorgvuldig te bekijken. In het geval van lichamelijke en/of mentale problemen dient u ALTIJD een professional in uw directe omgeving te waarschuwen!