Wat is neuropsychologie ?

Neuropsychologie is de wetenschap over de hersenen en de relatie tussen emoties, cognitieve functies, gedrag en alle stoornissen in dit complexe systeem.

In wezen denk ik dat neuropsychologie de kern is of zou moeten zijn van ons begrip van psychopathologie, of alle emotionele (of stress) stoornissen. Emotionele stoornissen hebben allemaal hun oorsprong in een disfunctie van de hersenen. Neuropsychologische kennis is dus essentieel om emotionele stoornissen te begrijpen. Gelukkig is de neurowetenschap booming sinds eind jaren 70 en vooral sinds de jaren 90.

Historisch gezien leunde psychopathologie of de studie van emotionele stoornissen echter veel op speculatie, filosofie en het ego van clinici en pseudowetenschappers. Helaas was dat onvermijdelijk omdat de kennis over het brein in die tijd zeer beperkt was.

Ik denk echt dat de studie van psychologische of emotionele stoornissen (zoals ik het liever noem) helaas begon met complete pseudo-wetenschappelijke ideeën van mensen als Charcot, Freud, Jung, Adler. Vooral Freud, een van de grootste pseudo-wetenschappers ooit, heeft tot op de dag van vandaag het denken over emotionele stoornissen negatief beïnvloed. Dit soort pseudo-wetenschappelijk denken komt nog steeds veel voor in studies over emotionele stoornissen. Begrippen als 'onderdrukking', het 'onbewuste', 'verdedigingsmechanismen' worden nog steeds veel gebruikt zonder veel kritische reflectie.

De onderliggende neurowetenschappelijke verklaring van dergelijke concepten ontbreekt meestal of is onvoldoende. Het zijn oude pseudo-wetenschappelijke ideeën, van een zeer discutabele clinicus (Freud). Om een ​​idee te krijgen van hoe incompetent hij was, zowel als clinicus en als wetenschapper, lees het prachtige boek van Richard Webster "Why Freud was wrong". Gek genoeg een boek dat in vergelijking met alle boeken van Freud best lastig te vinden is in de boekhandel.

Gelukkig hebben verschillende cognitieve en neuro-wetenschappers, zoals wijlen Jaak Panksepp, Antonio Damasio, Todd Braver, Michael Gazzaniga, Vilayanur Ramachandran, Mark Solms, de afgelopen jaren interessantere neurowetenschappelijke ontdekkingen gedaan die meer geheimen van het menselijk brein onthullen. Mijn favorieten zijn Jaak Panksepp en Antonio Damasio, omdat ze naar mijn mening niet ver verwijderd zijn van theorieën die nogal wat verschijnselen kunnen verklaren, zowel in studies als in klinische gevallen. Zie verschillende interessante boeken van hen in de kolom Aanbevolen boeken.


Neuropsychologie: het normale en abnormale brein

Op mijn website hier zal ik proberen normale hersenfuncties uit te leggen, zoals je waarneming, geheugen, aandacht, uitvoerende functies en het emotionele systeem. Ik hoop u verschillende infografieken en vooral voorbeelden uit het normale dagelijkse leven te kunnen geven om de normale hersenfuncties uit te leggen.

Een tweede en groter deel van deze website zal gaan over abnormale hersenfuncties. Dit zal zowel gaan over hersenschade als gevolg van een waarneembare hardwarestoring zoals een beroerte, traumatisch hersenletsel, zuurstofgebrek, infecties of andere toxische gebeurtenissen, als over hersendisfuncties die duidelijk in de 'software' van de hersenen zitten.

Gewoonlijk is dit deel van emotionele stoornissen, of psychopathologie, niet duidelijk gerelateerd aan waarneembare disfuncties van het hersensysteem. Dat wil zeggen: het is niet te zien met een fMRI, PET-scan of andere neurologische technieken. Voorbeelden zijn wanen, zeer extreme ideeën over de werkelijkheid die de meeste mensen als 'gek' zouden beschouwen, sub- of zelfs duidelijk psychotische ideeën.

Ik zou willen uitleggen wat 'gek' betekent en dat het een spectrum is: een beetje buiten bereik van de werkelijkheid (sommigen zouden dat niet 'gek' noemen), of aan de andere kant van het spectrum: de duidelijk psychotische patiënt die slangen, groene kippen die duidelijk niet echt zijn.


Samenvatting

Neuropsychologie is naar mijn mening de sleutel tot het begrijpen van het functioneren van de hersenen en daarmee tot het begrijpen van zowel emoties als gedrag.

De verschillen in het functioneren van de hersenen kunnen worden gezien als:

  1. Normale hersenfunctie: zowel hardware als software van de hersenen zijn intact
  2. Abnormaal functioneren van de hersenen:
  • Vanwege hardwareproblemen zoals veel neurologische aandoeningen (bijv. beroerte, traumatisch hersenletsel, zuurstofgebrek, hersenkanker)
  • Als gevolg van softwareproblemen zoals bij emotionele en gedragsstoornissen (bijv. wanen, obsessies, ernstige depressie of angststoornissen)

Heb je enige opmerkingen of toevoegingen?

Heb jij hier een leuk verhaal, opmerkingen of toevoegingen over? Eentje die ook andere mensen zou kunnen helpen en vooral constructief is? Deel het dan alsjeblieft!

[ ? ]

Upload 1-4 foto's of plaatjes (niet verplicht)[ ? ]

 

Click here to upload more images (optional)

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

(first or full name)

(e.g., City, State, Country)

Submit Your Contribution

  •  submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)


DISCLAIMER

I will not take any responsibility for how the information on this website will affect you. It always remains your responsibility to handle all information with care and in case of medical or mental problems you should ALWAYS consult a professional in your neighbourhood!

Ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor hoe de informatie op deze site u zal beïnvloeden. Het blijft altijd uw verantwoordelijkheid om al deze informatie zorgvuldig te bekijken. In het geval van lichamelijke en/of mentale problemen dient u ALTIJD een professional in uw directe omgeving te waarschuwen!