Zelfbeeld en Faalangst

Het Zelfbeeld is essentieel bij meerdere emotionele stoornissen, waaronder Faalangst. Faalangst valt officieel niet onder ernstige emotionele stoornissen maar kan natuurlijk behoorlijk beperkend zijn.

Hieronder wil ik in een filmpje uitleggen hoe dit Zelfbeeld een belangrijke rol speelt bij faalangst. Het is slechts een voorbeeld waarbij echt niet álle mogelijke gedachtengangen bij faalangst worden besproken.

Maar het geeft wel een indruk hoe belangrijk het Zelfbeeld is bij het in stand houden van faalangst.

Mijn belangrijkste boodschap blijft dan ook: zónder een verandering in je Zelfbeeld gaat faalangst niet echt verminderd worden. Mogelijk is het wel zo dat een standaard cognitieve gedragstherapie-protocol je faalangst vermindert, maar de kans is groot dat je faalangst sneller terugkeert áls je je Zelfbeeld niet voldoende hebt veranderd.

Korte uitleg bij het filmpje

Het filmpje hieronder is 'nothing fancy'. Verwacht een saai filmpje qua vormgeving maar ik heb het vooral gemaakt voor de inhoud. 

De inhoud is vooral dat in de kern van je persoonlijkheid, je Zelfbeeld, vaak 1 of 2 zogenaamde zelfbeeldduiveltjes (technisch heten ze: negatieve kernovertuigingen) onbewust actief zijn. Bij faalangst is dat bijvoorbeeld het idee dat jij minder waard bent dan anderen, het zogenaamde Waardeloos-duiveltje. 

Dit idee veroorzaakt automatisch (en onbewust) ook de zogenaamde Leefregels, regels van waaruit je denkt en vooral ook handelt. In het filmpje is dat bijvoorbeeld dat je bij presteren denkt dat je het toch niet kan en dan maar het beste weg moet wezen.

Vanuit deze leefregels gedraag je je dan natuurlijk zeer angstig en vooral bereid je je niet goed op bijvoorbeeld een examen voor. Bij het maken van fouten zet je dan ook niet de juiste acties in.

Daardoor blijft dat zelfbeeld-duiveltje natuurlijk gelijk krijgen: je bent een Waardeloos type, maar tevens ook Machteloos en het wordt hoe dan ook een ramp.

Het filmpje legt ook uit wat je er qua behandeling aan moet doen: je Zelfbeeld-duiveltjes leren herkennen én ook aanvallen. Ook moet jij je Leefregels leren veranderen en natuurlijk ook je Gedrag. Als je dat durft of simpelweg gewoon gaat doen, dan zul je merken dat dat vrijwel altijd positieve gevolgen heeft.

Zie voor verdere uitleg over het Zelfbeeldmodel ook deze pagina over het Zelfbeeld.


Zelfbeeld_faalangst

Bovenstaand filmpje legt de rol van je Zelfbeeld uit bij Faalangst. Zowel de oorzaak, het onderhouden en de behandeling van faalangst worden kort doorgenomen.


DISCLAIMER

I will not take any responsibility for how the information on this website will affect you. It always remains your responsibility to handle all information with care and in case of medical or mental problems you should ALWAYS consult a professional in your neighbourhood!

Ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor hoe de informatie op deze site u zal beïnvloeden. Het blijft altijd uw verantwoordelijkheid om al deze informatie zorgvuldig te bekijken. In het geval van lichamelijke en/of mentale problemen dient u ALTIJD een professional in uw directe omgeving te waarschuwen!