Het beste persoonlijkheidsmodel ?

Deze pagina probeert een indruk te geven van wat een persoonlijkheid precies inhoudt. Er wordt een persoonlijkheidsmodel gepresenteerd die gebaseerd is op neurowetenschappelijke inzichten, klinische ervaring en traumatherapie. Daarmee is het vermoedelijk het meest complete en 'beste' persoonlijkheidsmodel op dit moment. 

Persoonlijkheidsmodel I: emoties en gedachten

Op de introductie pagina Persoonlijkheid schreef ik al dat Persoonlijkheid te omschrijven valt als een redelijk vaststaande vorm van een ingewikkelde mix van emoties, gedachten en gedrag. Vaststaand omdat de persoonlijkheid van iemand niet zo maar verandert binnen 1 dag. Dat komt omdat de ingewikkelde mix van emoties, gedachten en gedrag bij elkaar wordt gehouden door vaststaande procedures in ons brein en lichaam. 

Hieronder wordt het 1e deel van de persoonlijkheid in een Youtube filmpje uitgelegd. Hierin wordt de nadruk gelegd op Emoties (lichaam) en Gedachten. Het Gedrag is in dit eerste deel nog niet meegekomen. Dat wordt later op deze pagina behandeld.

Het complete Persoonlijkheidsmodel is grotendeels gebaseerd op inzichten vanuit Jeffrey Young's schematheorie/-therapie, Aaron Beck's cognitieve model van Persoonlijkheid, en Jaak Panksepp's onderzoekswerk wat hij Affective neuroscience noemde.

Jaak Panksepp's persoonlijkheidsmodel: affective neuroscience

Het Youtube filmpje over de Persoonlijkheid is vooral gebaseerd op het imposante werk van wijlen Jaak Panksepp, die een prachtig boek schreef hierover: Affective Neuroscience. Zie ook hiernaast de boek-aanbevelingen.

Het filmpje duurt zo'n 24 minuten. Een hele zit maar voor diegenen die echt geïnteresseerd zijn zeker een aanrader. Het is te vinden onder dit Overzichtsplaatje van het Persoonlijkheidsmodel.

PersoonlijkheidsmodelPlaatje

Overzichtsplaatje Persoonlijkheidsmodel

Klik HIER voor het Youtube-filmpje Persoonlijkheidsmodel

Voor diegenen die het gehele Persoonlijkheidsmodel in PDF format willen hebben kun je deze downloaden. Het mag gebruikt worden voor je eigen presentaties, op Internet of sociale media. Bij het gebruik wel graag vermelden dat je het van deze website hebt: www.the-psychology-insider.com.

Klik HIER om het Persoonlijkheidsmodel in PDF format te downloaden


Heb je enige opmerkingen of toevoegingen?

Heb jij hier een leuk verhaal, opmerkingen of toevoegingen over? Eentje die ook andere mensen zou kunnen helpen en vooral constructief is? Deel het dan alsjeblieft!

[ ? ]

Upload 1-4 foto's of plaatjes (niet verplicht)[ ? ]

 

Click here to upload more images (optional)

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

(first or full name)

(e.g., City, State, Country)

Submit Your Contribution

  •  submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)


DISCLAIMER

I will not take any responsibility for how the information on this website will affect you. It always remains your responsibility to handle all information with care and in case of medical or mental problems you should ALWAYS consult a professional in your neighbourhood!

Ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor hoe de informatie op deze site u zal beïnvloeden. Het blijft altijd uw verantwoordelijkheid om al deze informatie zorgvuldig te bekijken. In het geval van lichamelijke en/of mentale problemen dient u ALTIJD een professional in uw directe omgeving te waarschuwen!